Τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου



Βρήκαμε στο www.art22.gr μια λίστα με τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου... Επισκεφθείτε τα και θαυμάστε την τέχνη στο μεγαλείο της!

Musee du Louvre, Παρίσι Γαλλία

Το διασημότερο μουσείο του κόσμου που φιλοξενεί μερικά από τα πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κληρονομιάς. Πιο γνωστά η Αφροδίτη της Μήλου και η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.



Vatican Museums, Πόλη του Βατικανού, Ρώμη, Ιταλία

Τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες περνούν κάθε χρόνο από το μουσείο του Βατικανού. Θαυμάζουν έργα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, του Ραφαήλ,του Καραβάτζιο και την Καπέλα Σιξτίνα του Μιχαήλ Άγγελου και άλλων μεγάλων δημιουργών της παγκόσμιας κληρονομιάς.


Metropolitan Museum of Art, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Περισσότερα από 2.000.000 είναι τα εκθέματα που ανήκουν στις συλλογές του μουσείου. Από τον Πάμπλο Πικάσσο μέχρι τον ασυμβίβαστο Τζάκσον Πόλοκ, χιλιάδες έργα ευρωπαίων καλλιτεχνών αλλά και γλυπτά της ελληνικής κλασικής αρχαιότητας και όχι μόνο.


J. Paul Getty Center, Λος Άντζελες, ΗΠΑ

Ένα κόσμημα του Λος Άντζελες του οποίου βασικός κορμός είναι τα αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά εκθέματα. Υπάρχουν επίσης γαλλικά έπιπλα και έργα κορυφαίων ζωγράφων όπως του Βαν Γκογκ, του Μονέ, του Σεζάν κλπ. Το μουσείο έγινε το πλουσιότερο μουσείο του κόσμου, όταν το 1982 δέχτηκε ως κληροδότημα το μυθικό ποσό του 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τη διαθήκη του βαθύπλουτου Ζαν – Πολ Γκετί.


Musee d’Orsay, Παρίσι, Γαλλία

Ο σιδηροδρομικός σταθμός με τη γυάλινη στέγη που κτίστηκε για την διεθνή έκθεση του 1900, από το 1977 που έγινε μουσείο φιλοξενεί πρωτίστως έργα τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα. Εντυπωσιακή η συλλογή των ιμπρεσιονιστών. Δεσπόζουν τα έργα των Μονέ, Μανέ, Ρενουάρ, Βαν Γκογκ, Ντεγκά (Το αψέντι), Γκωγκέν (Αυτοπροσωπογραφία), Σεζάν (Μήλα και πορτοκάλια) κ.ά.


Uffizi Gallery, Φλωρεντία, Ιταλία

Αν η Φλωρεντία είναι η πόλη των τεχνών τότε το μουσείο Uffizi είναι η καρδιά της. Στεγάζεται στο παλάτι του Κόζιμο Α’ των Μεδίκων και ουσιαστικά από την αποπεράτωσή του (1574) έγινε σημαντικότατη πινακοθήκη. Τα εκθέματα καλύπτουν την περίοδο από το 13ο μέχρι το 18ο αιώνα και συνθέτουν μία από τις σημαντικότερες συλλογές αναγεννησιακής τέχνης. Μποτιτσέλι (Γέννηση της Αφροδίτης), Καραβάτζιο (Βάκχος), Λεονάρντο Ντα Bίντσι (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) είναι μερικά μόνο από τα έργα.


Art Institute of Chicago, Σικάγο, ΗΠΑ

Περισσότερα από 30 έργα του Μονέ, το «Μουλέν Ρουζ» του Τουλούζ Λοτρέκ, αλλά και σημαντικά έργα των Βαν Γκογκ, Γκωγκέν, Σεζάν, Ρενουάρ, είναι από τα εκθέματα που κάνουν ένα μουσείο να υπερηφανεύεται για τη συλλογή των ιμπρεσιονιστών. Μπρακ, Ματίς, Πικάσο, Σαγκάλ αλλά και οι νεώτεροι Μαξ Έρνστ, Ζοσέφ Κορνέλ με αρκετά έργα τους πλουτίζουν τη συλλογή του μουσείου.


Tate Modern, Λονδίνο, Αγγλία

Το σημαντικότερο μουσείο μοντέρνας τέχνης στον κόσμο. Στεγάζεται στον παλιό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στις όχθες του Τάμεση. Οι προσθήκες νέων χώρων υψηλής αρχιτεκτονικής έχουν κάνει ακόμη ελκυστικότερο και σημαντικό το μουσείο. Εδώ θα θαυμάσετε αριστουργήματα του Μπέικον, του Ρόθκο, του Νταλί, του Καντίνσκι, του Πικάσο, του Ματίς, του Μαγκρίτ, του Πόλοκ, του Γουόρχολ. Η συλλογή σουρεαλιστών ζωγράφων θεωρείται κορυφαία, όπως σημαντική είναι και η συλλογή pop art.


Prado Museum, Μαδρίτη, Ισπανία

Η γνωριμία με το μουσείο Prado είναι υποχρέωση για τον επισκέπτη της Μαδρίτης. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο φιλοξενεί περισσότερους από 2.700.000 επισκέπτες. Όλοι οι κορυφαίοι της ισπανικής δημιουργίας στεγάζονται στο υπέροχο μαδριλένικο μουσείο: Ελ Γκρέκο, Γκόγια, Βελάσκεθ, Μουρίγιο. Υπάρχουν σημαντικά έργα και άλλων ευρωπαίων δημιουργών. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει συνολικά 1300 έργα με πιο γνωστό το Las Meninas του Βελάσκεθ.


National Gallery of Art, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Οι θαυμαστές του Τζάκσον Πόλοκ, το Ρόι Λιχτενστάιν και του Άντι Γουόρχολ μπορούν να θαυμάσουν έργα τους στην ειδικά αφιερωμένη πτέρυγα του μεγάλου μουσείου. Κατέχει επίσης πέντε από τα σημαντικότερα έργα του Βαν Γκογκ. Αξίζει να  χαρεί κάποιος τον ιστότοπου του μουσείου κυρίως στην ενότητα που αναφέρεται στα παιδιά.


To Ερμιτάζ των εκατομμυρίων εκθεμάτων, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

Διαθέτει μεγαλύτερη συλλογή από πίνακες ζωγραφικής στον κόσμο. Φιλοξενείται σε συγκρότημα έξι κτιρίων, τα παλαιά χειμερινά ανάκτορα των τσάρων, στις όχθες του ποταμού Νέβα, στην Αγία Πετρούπολη. Καλύπτει την ιστορία του κόσμου από τη Λίθινη Εποχή, έως τη σύγχρονη. Ο συνολικός αριθμός των έργων που ανήκουν στις συλλογές του Ερμιτάζ ξεπερνούν τα 3.000.000. Διάσημα εκθέματα είναι και τα ρωσικά διακριτικά εμβλήματα και συλλογές Faberge, καθώς και εξαιρετικά έργα των Gaugin, Monet, Rodin, Renior, da Vinci, Rembrant, Michelangelo και Rubens. Δύο χιλιάδες από τα έργα εκτίθενται στην ψηφιακή συλλογή, στο site του μουσείου.


Κλεμμένα αλλά αξιόλογα

Το πιο διάσημο έκθεμά του είναι μια μεγάλη συλλογή από μαρμάρινα γλυπτά του Παρθενώνα. Ιδρύθηκε το 1753 και φιλοξενεί εκατομμύρια έργα από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το ρωμαϊκό πολιτισμό, την Ασία, την Αφρική, τη μεσαιωνική και αναγεννησιακή Ευρώπη.


Για τη μοντέρνα τέχνη

Παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τη μοντέρνα τέχνη. Από το 2004 στεγάζεται στο μοντέρνο κτίριο που σχεδίασε ο Yoshio Taniguchi. Καλύπτει μια περίοδο από το τέλος του 19ου αιώνα έως σήμερα. Τα διάσημα έργα του μουσείου είναι «Δεσποινίδες της Αβινιόν» του Πικάσο και «έναστρη νύχτα» του Van Gogh.


Μουσείο Ρικς, Άμστερνταμ, Ολλανδία

Στεγάζεται σ’ ένα αναγεννησιακό κτίριο του Άμστερνταμ. Είναι δημοφιλές για τους πίνακες από τη Χρυσή Εποχή της δανέζικη τέχνης. Στα αριστουργήματα περιλαμβάνονται «Η νυχτερινή περίπολος» του Ρεμπράντ, αλλά και έργα των Vermeer, Van Ruisdael, van Heemskerck, Frans Hals and Jan Steen. Το μουσείο διαθέτει επίσης τμήματα αφιερωμένα σε γκραβούρες, γλυπτά, έπιπλα (με εξέχοντα τα λεπτεπίλεπτα κουκλόσπιτα), πορσελάνες και ασιατική τέχνη.


Εθνικό Μουσείο του Τόκιο, Τόκιο, Ιαπωνία

Το παλαιότερο μουσείο της Ιαπωνίας. Φιλοξενεί 110.000 εκθέματα από την αρχαία ιστορία της Ιαπωνίας μέχρι τη σύγχρονη τέχνη. Στο e-museum γνωρίστε και εκθέματα καλλιγραφίας.